Blog

Zašto gelirati nokte?

Geliranjem noktiju postižemo to da su nokti uvijek uredni. Gelirani nokti ne pucaju, te se gelom prikrivaju sve eventualne nesavršenosti nokta. Prirodni nokat koji je slab, sklon savijanju, listanju ili pucanju, potpuno je zaštićen ispod gela. To se također odnosi i na izgrižene nokte. Nokti se mogu gelirati i samo jednom za određenu priliku. U tom slučaju skidanje gela treba izvršiti stručna osoba kako ne bi došlo do oštećenja nokta.

Mane geliranja noktiju

Najčešći problem kod gela je da se s vremenom gel može nadignuti. Do toga dolazi zbog loše kvalitete gela kao i zbog nepoznavanja pravilne tehnike njegovog nanošenja. U tom slučaju, između gela i nokta može ući prljavština, voda i bakterije. Kod skidanja gela, on se ne smije trgati, već ga stručna osoba mora izrašpati kako bi se izbjeglo oštećenje ploče nokta. Trganjem gela s noktiju otkida se dio prirodnog nokta, te je potrebno oko 6 mjeseci da se nokat u potpunosti oporavi.

Listanje nokta

Uzrok listanja nokta može biti mehaničko oštećenje (rad na tastaturi, sviranje klavira, dugotrajni kontakt sa sredstvima za čišćenje…), kao i nepravilna prehrana, te nedostatak vitamina iz skupine B. Problem se može riješiti redovitim unosom zdrave hrane, te naravno geliranjem.

Pojava gljivica na noktima

   Gljivice se najčešće pojavljuju na noktima stopala, ali do njihove pojave može doći i na noktima ruku. Nokat se postupno odvaja od nokatne ploče, te nastaje bjelkasto-žućkasta mrlja. Gljivicama se može zaraziti u saunama, na kupalištima ( jer one obožavaju topla i vlažna mjesta), ali i u salonima za nokte u kojima vladaju nehigijenski uvjeti. Kod pojave gljivica obavezan je posjet dermatologu koji će dati primjerenu terapiju.